
Dieta bezglutenowa jest eliminacyjną dietą, która polega na wykluczeniu pszenicy, jęczmienia i żyta. Są to zboża zawierające gluten. Niektóre osoby nie powinny go spożywać z uwagi na celiakię, nietolerancję glutenu lub alergię na gluten.
Bezglutenowa dieta może być jednak nie tylko formą leczenia, ale również sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Podczas pozostawania na tej diecie można jeść warzywa i owoce w dowolnych ilościach i o każdej porze dnia. Należy jednak ograniczyć spożycie kukurydzy i ziemniaków. Będąc na diecie bezglutenowej w celu zrzucenia nadprogramowych kilogramów warto także ograniczyć spożycie owoców do trzech porcji dziennie. Warto spożywać np. owoce jagodowe, które są niskokaloryczne, zawierają dużo witamin i minerałów, błonnik i antyoksydanty. Tytułem przykładu można wskazać na truskawki, poziomki, agrest, borówki, jagody i maliny oraz jeżyny.
Mleko, nabiał i jaja
Na diecie bezglutenowej nie ma potrzeby ograniczania spożycia mleka, nabiału i jaj, pod warunkiem, że produkty mleczne nie zawierają jednocześnie składników zawierających gluten (np. jogurty z dodatkiem muesli). W pozbyciu się nadprogramowych kilogramów pomogą zwłaszcza kefir i jogurt naturalny, które nie zawierają glutenu i są produkowane z mleka pasteryzowanego. Zarówno kefir, jak i jogurt naturalny zawierają więcej bakterii kwasu mlekowego, co poprawia ich strawność, przyswajalność wapnia i witamin. Produkty te wzmacniają również odporność organizmu regulując pracę układu pokarmowego.
Mięso i ryby na diecie bezglutenowej
Mięso i ryby nie zawierają glutenu, dlatego nie ma potrzeby ich wykluczania z diety. Warto jednak wybierać wyłącznie mięso i ryby z ekologicznych hodowli. Wówczas ma się pewność, że do organizmu nie dostaną się toksyny i antybiotyki. Spośród ryb polecane są dziki łosoś, halibut, miruna i śledź. Lepiej unikać natomiast tilapii i pangi, ponieważ są to ryby pochodzące głównie z dużych hodowli wietnamskich i chińskich.
Mięso i ryby powinny być przyrządzane w zdrowy sposób. Do zalecanych technik przyrządzania posiłków należą pieczenie, duszenie, grillowanie w folii. Natomiast nie warto wybierać smażenia na głębokim tłuszczu. Należy zrezygnować z panierek – zawierają gluten.
Tłuszcze na diecie bezglutenowej
Tłuszcze na diecie bezglutenowej są niezbędne jednak w rozsądnych ilościach. Energia pochodząca z tłuszczów powinna pokrywać nie więcej niż 35% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Warto wybierać zdrowe tłuszcze, zawierające kwasy tłuszczowe omega 3. Tytułem przykładu można wskazać na oliwę z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron i olej kokosowy.
Nawadnianie organizmu
Każdego dnia należy dostarczać organizmowi 2,5 l wody mineralnej. Natomiast nie powinno się spożywać napojów zawierających gluten. Należą do nich m.in. kawa zbożowa, napoje słodzone słodem jęczmiennym i piwo.
Jaka kasza na diecie bezglutenowej?
Choć niektóre zboża zawierają gluten, nie wszystkie zbożowe produkty są wykluczone. Podczas diety bezglutenowej można spożywać takie produkty, jak kasza gryczana, kasza jaglana, kasza kukurydziana, quinoa, amarantus i ryż.
Nie powinno się natomiast spożywać tradycyjnego pieczywa. Można zastąpić je pieczywem bezglutenowym, które jest certyfikowane i oznaczone znakiem przekreślonego kłosa.