
W procesie odchudzania należy kłaść duży nacisk na sposób przygotowywania każdego posiłku, a zwłaszcza tego najbardziej kalorycznego. Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy na dietetyczne obiady inspirowane kuchnią z różnych zakątków świata.
Obiad na diecie powinien obfitować w wartości odżywcze, zapewniać uczucie sytości na dłużej oraz wspierać proces odchudzania. Warto postawić na warzywa jako główny składnik obiadu. Niemniej za uczucie sytości odpowiada nie tylko błonnik. Również połączenie zdrowych tłuszczów z proteinami pozwala na długi czas nasycić głód.
-
Ratatouille
Ratatouille jest daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej. Lekkie danie ma formę gulaszu przyrządzonego wyłącznie z warzyw. Do przygotowania ratatouille potrzebne będą następujące składniki:
– czerwona papryka,
– żółta papryka,
– ½ małego bakłażana
– 2 – 3 pomidory malinowe,
– mała cukinia,
– mała cebula,
– ząbek czosnku, sól i pieprz, zioła prowansalskie i tymianek,
– oliwa z oliwek.
Pokrój bakłażana w kostkę, posyp solą i odstaw na 15 – 20 minut, aby puścił sok. W międzyczasie pokrój pozostałe warzywa w kostkę i posiekaj czosnek. Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż paprykę, cukinię, bakłażan i cebulę. Po 10 minutach dodaj czosnek i pomidory. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość przez ok. 10 minut, aby warzywa zmiękły. Na koniec dodaj sól i pieprz oraz pozostałe przyprawy. Czas przygotowania wynosi do 45 minut.
-
Warzywne kotlety
Kolejne danie jest inspirowane wegetariańską kuchnią. Do przygotowania warzywnych kotletów potrzebujesz takich składników jak:
– 1 puszka czerwonej fasoli,
– 1 cukinia,
– 1 marchew,
– 1 cebula, ząbek czosnku
– jedno jajko
– olej słonecznikowy,
– sól i pieprz.
Zetrzyj marchew i cukinię na drobnych oczkach. Posiekaj cebulę w kostkę i dodaj do warzyw, po odsączeniu nadmiaru wody. Odcedź fasolę z puszki, zmiksuj ją w blenderze i połącz z pozostałymi warzywami. Dodaj jajko, posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz. Uformuj z masy kotlety i smaż z obu stron na oleju. Czas przygotowania to ok. 30 – 40 minut.
-
Warzywny koktajl
Warzywne koktajle to dobry sposób na dietetyczny obiad. Koktajl można przyrządzić z dowolnych warzyw i kefiru lub naturalnego jogurtu. Do przygotowania koktajlu potrzebne będą:
– ½ ugotowanego brokuła,
– 100 g kiełków rzodkiewki,
– 100 g kiełków soczewicy
– sól i pieprz, pieprz kajeński,
– 100 ml naturalnego jogurtu.
4) Łosoś z warzywami
Będąc na diecie nie wolno zapominać o rybach i owocach morza, które należą do najzdrowszych produktów zalecanych osobom pozostającym na diecie odchudzającej. Ryby są bogate w składniki odżywcze, w tym w kwasy omega 3, kwasy omega 6, witaminy z grupy B i jod. Ze względu na zawartość zdrowych tłuszczów i protein są one także bardzo sycące.
Do przygotowania pieczonego łososia z warzywami potrzebne będą takie składniki, jak:
– 200 g łososia,
– 1 brokuł,
– czerwona papryka,
– 100 g pomidorków koktajlowych,
– sok z cytryny, zioła, sól i pieprz, oliwa z oliwek, ząbek czosnku.
Opłucz łososia, a następnie osusz i dopraw go solą i pieprzem oraz wybranymi ziołami. Skrop łososia sokiem z cytryny. Następnie posiekaj brokuł, paprykę i czosnek, a pomidorki przekrój na pół. Włóż rybę do żaroodpornego naczynia, przełóż warzywa i skrop całość oliwą. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz całość przez 20 minut. Czas potrzebny na przygotowanie tego dania wynosi około 40 minut.